Financieel plan en cashflowplan

Stel de nodige plannen op om financiering rond te krijgen

Financiële plannen nodig om je ambities waar maken? The Harbour ondersteunt je bij de administratie en de rest van het financieringsproces.

Voordelen
Nadelen

Wat houden een financieel plan en cashflowplan in?

Een cashflowplan is een financieel overzicht van alle (verwachte) transacties van je onderneming voor de komende periode (meestal per maand en per jaar). Bij cashflowplanning kijkt men naar de oorsprong van je omzet en kosten om je cash balans op elk gegeven moment in te schatten. 

Een cashflowplan is onderdeel van een financieel plan. Een financieel plan gaat namelijk iets dieper om de volledige financiële situatie van je onderneming te begrijpen.

Wat is het verschil?

Een cashflowplan wordt gebruikt om financiers te overtuigen. Het geeft een overzicht van wanneer cash binnen en buiten gaat, waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Een financieel plan daarentegen dient om boekhoudkundige cijfers weer te geven. Met een klassiek financieel plan ga je echter moeilijk financiers overtuigen.

Het is wel belangrijk om beide voorhanden te hebben om een duidelijk beeld te vormen van de financiële situatie van jouw onderneming.

Waaruit bestaat een cashflowplan?

Een cashflowplan moet altijd de volgende elementen bevatten:

  • Exploitatiebudget: wat zijn de opbrengsten en kosten? (operationele cashflow)
  • Investeringsbudget: welke investeringen zal het bedrijf hebben? (cashflow uit investeringen)
  • Financieringsmix: van waar komt de financiering? (cashflow uit financieringen)

Waaruit bestaat een financieel plan?

Een financieel plan gaat iets dieper dan een cashflowplan. Het volgt een bepaalde structuur die zo goed als wettelijk vaststaat. Het plan moet volgens Art. 5:4. § 2.  namelijk verplicht de volgende elementen bevatten:

  • “een nauwkeurige beschrijving van de voorgenomen bedrijvigheid;
  • een overzicht van alle financieringsbronnen bij oprichting, in voorkomend geval, met opgave van de in dat verband verstrekte zekerheden;
  • een openingsbalans opgesteld volgens het schema bedoeld in artikel 3:3, evenals geprojecteerde balansen na twaalf en vierentwintig maanden;
  • een geprojecteerde resultatenrekening na twaalf en vierentwintig maanden, opgesteld volgens het schema bedoeld in artikel 3:3;
  • een begroting van de verwachte inkomsten en uitgaven voor een periode van minstens twee jaar na de oprichting;
  • een beschrijving van de gehanteerde hypotheses bij de schatting van de verwachte omzet en de verwachte rentabiliteit;
  • in voorkomend geval, de naam van de externe deskundige die bijstand heeft verleend bij de opmaak van het financieel plan.”

Waarom een financieel plan of cashflowplan laten maken?

Een financieel- en cashflowplan geven je inzicht in jouw slaagkansen om financiering op te halen, maar ook in jouw totale financieringsnood. Dankzij een onderbouwd plan, kan je goed inschatten hoeveel geld je de komende jaren nodig hebt voor je groeiplannen en moet je niet vroegtijdig op zoek naar extra financiering.

Een cashflowplan zorgt er ook voor dat je jouw onderneming nauw kan opvolgen. Zo kan je sneller ingrijpen als het misloopt. Daarnaast kan je gemakkelijk berekenen welke omzet en kosten je in de toekomst kan verwachten, maar ook welke beslissingen een positieve of negatieve impact op de financiële gezondheid van je onderneming hebben. 

Wanneer je leningen of investeringen zoekt, zal elke bank, investeerder en subsidieverstrekker jou om jouw plannen vragen. Een cashflowplan is dus een essentieel onderdeel om eender welke vorm van financiering op te halen. Samen met het businessplan, is dit dus de eerste oefening die jouw onderneming moet maken in haar zoektocht naar financiering.

Hoe gaan we te werk?

De adviseurs van The Harbour zitten met jou samen om de activiteit van jouw bedrijf in kaart te brengen. Daarna werken ze een gedetailleerd financieel plan voor je uit, afgestemd op bestaande metrics, jouw businessplan en jouw ambities. 

In een workshop wordt jouw financieel model uitgetekend en onderbouwd met logische assumpties. Dit model wordt nadien vertaald in een cashflow forecast voor de komende 60 maanden waarin jouw inkomsten en uitgaven in kaart gebracht worden. Hieruit blijkt op welke KPI’s je de komende maanden dient te focussen, hoeveel geld je nodig hebt om deze te realiseren en waarvoor je het geld zal gebruiken.

Zodra het eerste ontwerp klaar is, vragen we om jouw goedkeuring en feedback. Daarna maken we een geschreven nota om jouw financieel plan en de genomen assumpties toe te lichten aan potentiële financiers. Dat zorgt niet alleen voor een grote tijdsbesparing maar ook een hogere slaagkans bij financiers.

Wat krijg je precies?

Je ontvangt een onderbouwd financieel plan in excel met toelichtende nota. Deze documenten bevatten een cashflowprognose op 60 maanden, een balans- en resultatenrekening op jaarbasis en een dashboard om je belangrijkste KPI’s te monitoren.

Om jouw slaagkansen nog te verhogen, kunnen we je verder begeleiden op vlak van matchmaking, pitch decks en een funding check waarbij je binnen de twee weken in contact komt met een echte investeerder.

Haal de juiste financieringsmix op aan de beste voorwaarden
  • Toegang tot netwerk van 5k+ financiers
  • Financieringstraject op maat
  • Onderbouwd dossier verhoogt slaagkansen
  • Altijd zoeken naar de beste deal

Stilstaan is geen optie. Vind de juiste financiering voor je bedrijf.

Boek een kennismaking in
Volledig vrijblijvend en amper een halfuurtje van je tijd