Overheidsfinanciering

Ook de Belgische overheid financiert ondernemingen, via o.a. subsidies, co-financiering en waarborgbeheer.

Start met overheidsfinanciering

Overheidsfinanciering

Overheidsfinanciering bestaat uit meer dan enkel subsidies. De overheid heeft tal van steunmaatregelen gecreëerd om het bedrijfsleven te ondersteunen. Soms investeert de overheid zelfs mee in jouw bedrijf. Er zijn heel wat opties als het overheidsfinanciering aankomt. De vier grootste categorieën zijn: subsidies, leningen/risicokapitaal, waarborgen en de fiscale voordelen.

Category with image

Ontdek hoe Sippy het aanpakt

Waarom overheidsfinanciering via The Harbour?

 • Uitgebreid netwerk van overheidsinstanties

  Uitgebreid netwerk van overheidsinstanties

  We hebben een goede reputatie bij overheden en weten bij wie we moeten aankloppen.

 • Erkend aanbrenger bij PMV

  Erkend aanbrenger bij PMV

  The Harbour is officieel erkend als partner bij PMV en andere overheidsfondsen.

 • Dossier geoptimaliseerd i.f.v. criteria

  Dossier geoptimaliseerd i.f.v. criteria

  The Harbour krijgt geregeld training door de overheid waardoor we weten wat van belang is en hoe we voor jou het verschil kunnen maken.

Image next to text

Wat houdt overheidsfinanciering in? 

De banklening is de meest gekende en nog altijd de meest populaire optie als het op bedrijfsfinanciering aankomt. Maar elke bank biedt verschillende zakelijke financieringsproducten aan, afhankelijk van de onderneming en de financieringsnood. Of het nu over groeifinanciering, werkkapitaal, financiering van vastgoed, overnames… gaat, banken hebben voor elke situatie een product:

 • Banklening
 • Straight loan
 • Investeringskrediet 
 • Kaskrediet
 • Opticash
 • Leasing
 • Hypothecair krediet

Elk van die vormen van financiering heeft uiteraard zijn eigen voor- en nadelen, de juiste keuze hierin maken is dus cruciaal.

Niet alles is even makkelijk

De bank biedt je in zo goed als elk geval een lening aan waar je rente op betaalt, die je regelmatig moet aflossen en op het einde van de looptijd moet terugbetalen. Daarom moet je ook geen aandelen afstaan, maar heb je wel nood aan terugbetalingscapaciteit. De huisbankier zal geneigd zijn je sneller een lening te geven als het gaat om tastbare goederen of panden, zoals de aankoop van een machine of voertuig, omdat de bank daar meer zekerheid in ziet. Als je echter geld zoekt omdat je meer personeel nodig hebt of software bouwt, zal de bank zich kritischer opstellen.

Risico-averse banken

Banken zijn nooit risico-investeerders geweest, maar de laatste jaren merken we op dat ze telkens risico-averser worden, waardoor het moeilijker is om bankfinanciering te krijgen als startende of groeiende onderneming. Inschatten of je via de bank aan financiering kan geraken, is dus niet vanzelfsprekend. Daarom is het interessant om ook andere financieringskanalen aan te spreken. De bank geeft je sneller een lening als er ook andere partijen zijn die mee jouw onderneming financieren, zoals crowdfunding en privé-investeerders.

Bankable dossiers

De enige manier om een bankier te overtuigen van je groeiplannen, is door een sterk onderbouwd plan. Dit plan moet je baseren op historische cijfers en marktanalyses en moet een goede reflectie zijn van je groeiplannen.

Laat geen kansen liggen. Vraag een adviseur naar de beste financiering voor jou.

Hoe wij werken

Process step image

Aanvraag indienen

We introduceren jouw dossier in ons netwerk en voeren samen de gesprekken. We bereiden je voor op de vragen die op jou afkomen om zo jouw slaagkans te maximaliseren.

Process step image

Financieringsscan

Een adviseur bij The Harbour bekijkt jouw onderneming door de bril van een financier vanuit verschillende standpunten en beoordeelt de kwaliteit van jouw bestaande documentatie. We lichten toe wat de sterke en zwakke punten van het dossier zijn en overlopen de actiepunten.

Process step image

Financieringsdossier

De bestaande documenten worden op punt gezet en de ontbrekende zaken worden samen met of voor jou opgemaakt. We zorgen er voor dat jouw dossier volledig en ontvankelijk is voor de verschillende partijen die we willen benaderen.