Crowdfunding

Leningen ophalen bij een breed netwerk van particuliere en zakelijke beleggers.

Start met Crowdfunding

crowdfunding

‍Crowdlending, leningen ophalen bij het grote publiek, is een vorm van alternatieve financiering. Het is een interessante constructie waarmee verschillende investeerders kleine bedragen aan jou kunnen lenen. Dat kunnen familie en vrienden zijn, maar ook mensen uit je zakelijk netwerk zijn, klanten en leveranciers. Over de tijd heen betaal je hen het geleende bedrag terug, plus rente. Je werkt daarbij best samen met een vergund crowdlending platform, dat onder toezicht van de FSMA staat.

Category with image

Ontdek hoe Salty Lemon 143K ophaalde via crowdfunding

Waarom crowdfunding via The Harbour?

 • Sterke relaties met funding platformen

  Sterke relaties met funding platformen

  We geven jouw project alle aandacht dat het nodig heeft om er een succesvolle campagne van te maken.

 • Kennis over toelatingscriteria en tarieven

  Kennis over toelatingscriteria en tarieven

  Er gaat geen kostbare tijd verloren, we kunnen snel op het meest geschikte platform lanceren!

 • Een sterk onderbouwd dossier

  Een sterk onderbouwd dossier

  Met sterke dossiers verhoog je aanzienlijk jouw slaagkansen op succes!

Image next to text

Wat houdt crowdfunding in? 

Via crowdfunding kan werkelijk iedereen in jouw bedrijf investeren. Het is ook voor elk bedrijf geschikt, want iedereen heeft een netwerk dat ze kunnen aanspreken. Concreet bepaal je een doelbedrag, de leningsduur en de rente, en kunnen individuen voor een bepaald bedrag aan jou lenen. Die individuen zijn vaak mensen uit jouw netwerk, maar als je voldoende gerucht geeft aan jouw crowdlendingcampagne, kan je ook mensen daarbuiten overtuigen.

Achtergestelde leningen gebruiken als hefboom naar de bank

Door al deze kleinere leningen samen te leggen, kan je vrij snel enkele tien tot honderduizenden euros aan externe financiering vinden. Die financiering wordt trouwens in vele gevallen gezien als eigen inbreng, aangezien het achtergestelde leningen zijn. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld naar de bank stapt om extra financiering te vinden. 

Crowdfunding kost tijd en energie

Desondanks al deze troeven, is crowdlending niet de heilige graal. Zoals bij elke financieringsvorm, zijn er voor- en nadelen. Je moet campagne voeren om zo voldoende mensen te vinden die jou dat geld willen lenen. En dat kost natuurlijk heel wat tijd. Ook moet je heel wat (financiële) informatie over jouw bedrijf geven, wat niet altijd een optie is. Daarnaast zal elk crowdlendingplatform, net zoals bij bankfinanciering, een grondige screening doen op je business plan en cashflowplan.

funding platformen

Best werk je samen met een gespecialiseerd en door de FSMA-vergund crowdlendingplatform, dat je weliswaar heel wat administratieve rompslomp bespaart en de leningen faciliteert. Je zal wel grondig gescreend worden op basis van de selectiecriteria van elk platform, voor je dossier gepubliceerd wordt. Het grote voordeel is dat je daar ook beroep kan doen op de investeerderscommunity die het platform al verzameld heeft. Voor die meerwaarde die het platform biedt, ga je natuurlijk ook moeten betalen, bovenop de rente die je jaarlijks zal betalen op de leningen. Crowdlending is dus niet de goedkoopste vorm van financiering.

Enkele FSMA-vergunde platformen in België voor ondernemers zijn:

Laat geen kansen liggen. Vraag een adviseur naar de beste financiering voor jou.

Hoe wij werken

Process step image

Aanvraag indienen

We introduceren jouw dossier in ons netwerk en voeren samen de gesprekken. We bereiden je voor op de vragen die op jou afkomen om zo jouw slaagkans te maximaliseren.

Process step image

Financieringsscan

Een adviseur bij The Harbour bekijkt jouw onderneming door de bril van een financier vanuit verschillende standpunten en beoordeelt de kwaliteit van jouw bestaande documentatie. We lichten toe wat de sterke en zwakke punten van het dossier zijn en overlopen de actiepunten.

Process step image

Financieringsdossier

De bestaande documenten worden op punt gezet en de ontbrekende zaken worden samen met of voor jou opgemaakt. We zorgen er voor dat jouw dossier volledig en ontvankelijk is voor de verschillende partijen die we willen benaderen.