Hero image full width

‍Atlas Dental Care

 • Succesvolle overnamefinanciering voor tandartsengroep

  ‍Atlas Dental Care is een Nederlands-Belgische organisatie die instapt in bestaande tandartspraktijken en -labo’s. Ze bewaren de eigen identiteit en het lokale team van elke praktijk en ondersteunen hen in zaken zoals marketing, aankoop, kwaliteitscontrole, administratie, algemeen management en HR. 

   

Grid imageGrid image
 • uitdaging

  Founders Berend Wauters en Vincent Mazairac zijn ervan overtuigd dat ze via Atlas Dental Care de praktijken er veel sterker laten voorstaan. Bovendien komen er steeds meer praktijken in de verkoop doordat de eigenaars op pensioen gaan. Jonge tandartsen willen of kunnen deze praktijken vaak niet volledig zelf overnemen. Ook staat de steeds complexere regelgeving en administratiedruk veel tandartsen tegen, waardoor ze liever tandarts dan ondernemer zijn. Door een succesvolle Buy & Build-strategie heeft Atlas Dental Care succesvol een tiental praktijken kunnen overnemen in onder andere Breda, Eindhoven, Weert, Tiel, omgeving ’s-Hertogenbosch… en nu ook Antwerpen!

  Via via stootten de twee founders op een overname-opportuniteit in Antwerpen. Een ideale case om het Belgische landschap mee te verkennen en extra leuk voor Berend omdat hij (als Belg) dan ‘eindelijk’ een thuismatch kan spelen. “We hebben een fantastisch financiële collega in ons bedrijf, maar die is natuurlijk gespecialiseerd in de Nederlandse gang van zaken. Ikzelf heb als business bankier bij Belfius gewerkt maar het financieringslandschap evolueert nu eenmaal enorm snel. We beseften al snel dat we deze overname op een professionele en goede manier wilden doen. Daarna kost het nu ook eenmaal tijd om een kredietdossier in te dienen bij de bank, tijd die kostbaar is,” vertelt Berend.   

 • aanpak

  Gezien het hun eerste overname in België was, stelden we samen een tijdslijn op en vertelden we wat ze konden verwachten. Niet enkel bij de voorbereiding van de overname zelf, maar uiteraard ook voor de nodige financiering om deze deal rond te krijgen, hielpen we Berend en Vincent.

  We stelden een uitgekiend plan samen, waarbij de overname zoveel mogelijk gefinancierd werd met de middelen gegenereerd door de Antwerpse praktijk. De focus lag op bankfinanciering aangevuld met een waarborg van het Europees Garantiefonds om zo het deel eigen inbreng te beperken. Dit zorgt ervoor dat Atlas Dental Care die middelen kan gebruiken voor haar eigen activiteiten of om andere overnames in de toekomst te financieren.

 • resultaat

  Ons team vond de nodige bankfinanciering om de deal rond te krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden bij ING. Zo werd de eerste Belgische overname van Atlas Dental Care een feit! Berend en Vincent blijven focussen op Nederland, maar houden voortaan ook alle opties open in België. “Dus als iemand een gouden tip heeft, mag die altijd bij ons aankloppen”, lacht Berend.

Image next to text

“Wij waren heel tevreden van de kennis en expertise die bij The Harbour aanwezig is. Nico dacht proactief met ons mee en hielp ons de problemen op te lossen die bij zo’n overname komen kijken.”

Berend Wauters - Atlas Dental Care

Andere cases

Alle cases