iLab

Hoe dit innovatieve bedrijf de omslag maakte van consultant naar productontwikkelaar

Toen ik zelf met de zoektocht startte, merkte ik al snel dat ik helemaal niet thuis was in de financieringsmarkt. Dus ik zocht een partij die ons kon helpen, maar ons verhaal is niet simpel. Het moest een partij zijn die ons helemaal begreep.

Philip Loubele — iLab

iLab, voluit ‘The Innovators Lab Belgium’, is ontstaan uit een vroegere innovatietak binnen Philips en later Gibson Innovations. Uiteindelijk stootte Gibson, in kader van een herstructurering, dit deel af en nam het interne team een doorstart via een aparte vennootschap, onder leiding van huidig CEO Philip Loubele. Vandaag doet iLab zowel aan consultancy rond sound & acoustics als eigen, innovatieve productontwikkeling met reeds meerdere gewonnen awards op prestigieuze beurzen als CES in Las Vegas.

De uitdaging

iLab wilde het consultancy-model achter zich laten en zich focussen op productontwikkeling. Om die omslag te maken, was er geld nodig.

Onze aanpak

Eerst bepaalden we wat de concrete financieringsnood van iLab was. Zo waren we zeker dat er voldoende middelen beschikbaar zouden zijn om de omslag van consultancybedrijf naar eigen productontwikkelaar te maken.

Vanwege de innovatieve natuur van dit bedrijf, besloten we eerst aan te kloppen bij diverse fondsen, met een focus op universitairgerelateerde instanties. Daarnaast spraken we ook ons netwerk van business angels aan. Toen die aanpak niet succesvol bleek, gooiden we onze strategie om.

We adviseerden iLab om hun consultancydiensten maar gedeeltelijk af te bouwen, om zo een kleinere financieringsnood te hebben. Zo konden we andere partijen aanspreken.

“Naast de financiering ben ik blij dat ik er ook het netwerk bij kreeg.”

Philip Loubele — iLab

Het resultaat

Er werd gekozen voor een converteerbare PMV-lening van 500.000 euro en een aanvullend bancair krediet van 220.000 euro, om de cashflow impact van bepaalde kosten gezond te spreiden in de tijd.

“Toen ik zelf met de zoektocht startte, merkte ik al snel dat ik helemaal niet thuis was in de financieringsmarkt. Dus ik zocht een partij die ons kon helpen, maar ons verhaal is niet simpel. Het moest een partij zijn die ons helemaal begreep. Zodat ze kritisch kunnen meekijken en proactief meedenken.”

“Dit was een uitdagend project. Ons initieel idee werkte niet, dus moesten we van aanpak veranderen. Door de keuze te maken om consultancy slechts gedeeltelijk af te bouwen, daalde het benodigde bedrag en konden we een andere piste kiezen. Met succes!”

Jens Seys & Marijke Van de Sompele — The Harbour


Teamleden op dit dossier

No items found.

Komt jouw succesverhaal hier binnenkort ook?

Gratis intake

Geloof ons niet op ons woord.
Dit is wat onze klanten vertellen.

We nemen graag snelheid. Plan meteen een call in met een financieringsexpert.

Boek een gratis intake
Volledig vrijblijvend en amper een halfuurtje van je tijd.