Atlas Dental Care

Succesvolle overnamefinanciering voor tandartsengroep

“Wij waren heel tevreden van de kennis en expertise die bij The Harbour aanwezig is. Nico dacht proactief met ons mee en hielp ons de problemen op te lossen die bij zo’n overname komen kijken.”

Berend Wauters - Atlas Dental Care

Atlas Dental Care is een Nederlands-Belgische organisatie die instapt in bestaande tandartspraktijken en -labo’s. Ze bewaren de eigen identiteit en het lokale team van elke praktijk en ondersteunen hen in zaken zoals marketing, aankoop, kwaliteitscontrole, administratie, algemeen management en HR. 

Founders Berend Wauters en Vincent Mazairac zijn ervan overtuigd dat ze via Atlas Dental Care de praktijken er veel sterker laten voorstaan. Bovendien komen er steeds meer praktijken in de verkoop doordat de eigenaars op pensioen gaan. Jonge tandartsen willen of kunnen deze praktijken vaak niet volledig zelf overnemen. Ook staat de steeds complexere regelgeving en administratiedruk veel tandartsen tegen, waardoor ze liever tandarts dan ondernemer zijn. Door een succesvolle Buy & Build-strategie heeft Atlas Dental Care succesvol een tiental praktijken kunnen overnemen in onder andere Breda, Eindhoven, Weert, Tiel, omgeving ’s-Hertogenbosch… en nu ook Antwerpen!

De uitdaging

Via via stootten de twee founders op een overname-opportuniteit in Antwerpen. Een ideale case om het Belgische landschap mee te verkennen en extra leuk voor Berend omdat hij (als Belg) dan ‘eindelijk’ een thuismatch kan spelen. “We hebben een fantastisch financiële collega in ons bedrijf, maar die is natuurlijk gespecialiseerd in de Nederlandse gang van zaken. Ikzelf heb als business bankier bij Belfius gewerkt maar het financieringslandschap evolueert nu eenmaal enorm snel. We beseften al snel dat we deze overname op een professionele en goede manier wilden doen. Daarna kost het nu ook eenmaal tijd om een kredietdossier in te dienen bij de bank, tijd die kostbaar is,” vertelt Berend.   

De aanpak

Gezien het hun eerste overname in België was, stelden we samen een tijdslijn op en vertelden we wat ze konden verwachten. Niet enkel bij de voorbereiding van de overname zelf, maar uiteraard ook voor de nodige financiering om deze deal rond te krijgen, hielpen we Berend en Vincent.

We stelden een uitgekiend plan samen, waarbij de overname zoveel mogelijk gefinancierd werd met de middelen gegenereerd door de Antwerpse praktijk. De focus lag op bankfinanciering aangevuld met een waarborg van het Europees Garantiefonds om zo het deel eigen inbreng te beperken. Dit zorgt ervoor dat Atlas Dental Care die middelen kan gebruiken voor haar eigen activiteiten of om andere overnames in de toekomst te financieren.

Het resultaat

Ons team vond de nodige bankfinanciering om de deal rond te krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden bij ING. Zo werd de eerste Belgische overname van Atlas Dental Care een feit! Berend en Vincent blijven focussen op Nederland, maar houden voortaan ook alle opties open in België. “Dus als iemand een gouden tip heeft, mag die altijd bij ons aankloppen”, lacht Berend.


“Dit was een leuke case om op te werken. Een dossier waar we echt onze tanden konden inzetten. Dit is de eerste, maar zeker niet de laatste overname in ons land voor Atlas Dental Care.” - Nico De Clerck, Senior Manager bij The Harbour

Net als

Atlas Dental Care

succesvol financiering ophalen?

Gratis intake

Geloof ons niet op ons woord.
Dit is wat onze klanten vertellen.

We nemen graag snelheid. Plan meteen een call in met een financieringsexpert.

Boek een gratis intake
Volledig vrijblijvend en amper een halfuurtje van je tijd.

Wij halen financiering op voor jouw onderneming.

We zijn een team van gedreven financierings-experts dat de taal van de ondernemer spreekt.

We maken samen een onderbouwd dossier op en spreken onze directe contacten bij financiers aan.

We zoeken naar de beste deal en ontzorgen je in het hele proces tot het geld op de rekening staat.

Zo kan jij blijven focussen op de business.

Boek een gratis intake